Brev från Gunnar Wennerberg
till magister L. Hammargren




”Lycklig den som inga värre björnar äger...”

Detta brev från Gunnar Wennerberg till Lorenz Hammargren i Östersund ägs av f universitetsadjunkten Tor Hammargren i Örebro och har tidigare inte publicerats. Tor Hammargren är brorsons sonson till Lorenz Oscar Hammargren, som föddes i Piteå stad 1816 och som skrevs in i Norrlands nation i Uppsala 1834. Han avlade magisterexamen 1842, då han också promoverades till Fil. Doktor. Han fortsatte studera och var nationens kurator läsåren 1842-43 och 1844-46. Också ht 1848 var han inskriven i nationen, men anges då vara lärare vid Elementarskolan i Östersund. Han blev slutligen lektor i filosofi och främmande levande språk samt vice ordförande i stadsfullmäktige i Östersund. Död i Stockholm 1890.

Brevet kan ses som ett exempel på systemet med vigilanser och det är lockande att tänka sig att det t o m är underlaget för Gluntens vigilans, som dock skrevs så sent som tidigast andra halvåret 1849, enligt de dateringar som redovisas av Sven G. Svenson. Och affärsbrev av den här typen var nog ganska vanligt förekommande...













För den som inte kan tyda  texten kommer här brevets innehåll med tryckstil:

Poststämpel: Upsala 29.3.1848

      v. Rector Scholae
      Magister L. Hammargren
      Östersund


Upsala den 20 Mars 1848

Min bäste Bror!

Utan twifvel har du glömt den s.k. ”Wärden”. Icke blott har han väntat på pengar från dig, utan äfven sedan 8 dagar jag, som fått på min lott det obehaget, att såsom Löftesman betala K. Brors skuld. Det fick nu gå, för gamla affärers skuld, utan we och swordom. Men wäntar du längre, så skall Fan ta´ dig. Skrif därföre wackert med omgående och betala samt medskicka tillbörlig ränta ända till framkomstdagen för brefvet.
   Stackars Bror! Pointerne äro wäl afskywärda i Östersund? Här äro de i stigande tack ware MälarBanken, som ej ger ut mindre sedlar än 5-mor.
   Bekannta må bra och börja åldras.
   Jag söker Lectorat i Skara. Fy räfven! A dieu!
   Din Vän
   G. Wennerberg


<<<Tillbaka till innehållsförteckningen