Gluntakademins rundbrev 25 jan 2012

LEAD Technologies Inc.
                    V1.01                                    2012-01-25

 

 

 

Glunt - vänner!

 

 

Vilken imponerande och trevligt upplagd genomgång av maten i Gluntarna!

Mycket berikande för hemsidan och GAs medlemmar. Jag föreslår att du gör ett utskick till samtliga medlemmar som en liten kulinarisk nyårshälsning 2012!” /HL

 

Så skrev GA:s ordförande Hans. Det gör jag gärna.

Först lite om bakgrunden. Jag har sökt information att lägga in som komplettering till Wennerbergs egna kommentarer till gluntarna, bl a förklaring till numera konstiga uttryck, som förekommer där. I höstas ville jag vidga det till orden Pirum och Sinkabirum, som ju står i De Tre. Googling på Sinkabirum visade att Wennerberg har ett av de första beläggen på detta uttryck. Men några år före honom hade ordet använts av en av 1800-talets mest populära författare, Wilhelm von Braun. Så jag googlade på detta namn och fick kontakt med

Wilhelm von Braun-Sällskapet. Red. för deras hemsida är Lennart Wasling. Jag fick positiv kontakt med honom, bl a sände han mig en årsskrift där man ser några medlemmar sjunga Gluntar vid ett av sällskapets årsmöten. Jag fick kontakt med dem och en av dem sände mig sin lilla skrift om Maten i Gluntarne, dvs man får 1800-talsrecept på maten som nämns i gluntarna. Skriften ligger nu också på GA:s hemsida. Kolla på ”Senaste uppdatering”.

 

Hemsidan uppdateras kontinuerligt. Adressen dit är ju www.gluntarne.se  eller www.gluntarna.se !  Bl a har vi nu lagt ut Wennerbergs kommentarer.

 

Under rubriken Ska du uppträda inför publik? har vi kompletterat info-bladet med en PM om något som vållat en hel del gluntsångare huvudbry: Vad gäller egentligen för regler för reseersättning?

 

Under rubriken ”Mustiga skrönor om Glunten och Magistern” informerar vi om Gunnar Syréhns senaste bok med texten till de två sångspel han gjort med ett antal gluntar som bas. Han har fantiserat fritt i mellansnacket, allt har inte stöd i Wennerbergs text, men han har inte tillagt något till karaktärerna, som står i strid med Wennerbergs bild av Glunten och Magistern. Möjligen har Mostern fått drag som i vart fall skulle ha överraskat Wennerberg. Mer info om detta lämnas på hemsidan.

 

Under andra halvåret 2011 har vi också lagt ut två dokument av Gunnar Eneskär, legendarisk spexare i Uppsala och Lund och många andra ställen; Dels sjunger han med några vänner Examenssexan och några prov ur De tre. Dels ha vi fått publicera hans "Gluntminnen". Vi är glada över att ha fått publicera dessa två dokument.

 

Vi har öppnat en ny rubrik: Gluntminnen och glunttraditioner där vi räknar med att fler låter oss ta del av vad ni upplevt med gluntarna.

 

Vår kartläggning av gluntarne ute i världen har lett till att vi publicerat några gluntar på det gränsöverskridande språket transpiranto och scannat in en hel liten skrift på danska om Oplysninger og ordforklaringer till besvärliga svenska ord i gluntarna.

 

 

Så lite reklam:

På initiativ från föreg. styrelse gjordes en DVD-inspelning av Examenssexa på Eklundshof, framförd vid EHVV:s årsmöte maj 2010 av Folke, Harald och Erland Bohlin. Den finns för försäljning à 60:- plus porto.

 

Det finns fler ex kvar av GLUNTAR MED GITARR.  Magistern: Björn Ringström, Glunten: Magnus Ringström, gitarr: Adam Taube. CD med 14 av Gluntarna inspelade 2008 i Uppsala, producerad av exekutörerna under glada tillrop från Eklundshofs Vänner och Väninnor. Häfte med kommentarer av Tom Lundin om Gunnar Wennerbergs Gluntarne samt Adam Taube om Varför Gitarrgluntar?

Finns att beställa från bjorn.ringstrom@telia.com

 

 

Vårt program för 2012:

11 mars EHVV:s Vårmöte

 

slutet mars Glunt-träning (datum ej bestämt ännu)

 

3 juni  Examenssexa - Sällskapet Eklundshofs Vänner och Väninnor inbjuder till årsmöte och kalas kl. 16.00 på Eklundshof (Markan). Program meddelas senare.

Tillfälle att såväl lyssna till som att äta sig igenom Examenssexa vid Eklundshof!

 

8 sep. Uppsala Kulturnatten: Allsång med Glunten – Alfvénsalen.

 

2 okt. kl. 17.00 Seminarium - Årsmöte - Gluntfrossa.  Västgöta Nation Uppsala Tema för seminariet är ännu ej fastställt.  Kl. 21.00 Ceremoni vid Wennerbergsstatyn.

 

Harald

Hemsidesred.

harald_bohlin@telia.com, tel.018-714 762, S:t Olofsg. 2, 753 12 Uppsala

 

 

 

PS 1: Om ni har några intressanta texter eller andra ting med anknytning till Gluntarna och Wennerberg så kan vi förmedla det till Wennerberghyllan i Stadsbibliotekets Uppsalarum!

 

PS 2:  Har ni något förslag på hur vi skall benämna vårt sporadiska nyhetsblad från Gluntakademin?  Sänd till Harald (som funderar på ”Vigilansen”)

 

Hälsningar och önskan om gott och sång- musik-rikt 2012 !

Hans L.
Tillbaka till innehållsförteckningen
Tillbaka till första sidan